Άρθρα

Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων

Διασφάλιση Ιδιωτικότητας Και Προστασία Ψηφιακών Δεδομένων

Ασφάλεια και ιδιωτικότητα στην περιήγηση στο διαδίκτυο. Δύο βασικοί, αν όχι οι βασικότεροι πυλώνες, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι δεδομένοι, τόσο για εμάς όσο και τα παιδιά μας. Όμως δεν είναι. Καθόλου. Όλοι είμαστε ευάλωτοι από διαδικτυακές απάτες, παραπλανητικές επιθέσεις phishing, μη εξουσιοδοτημένους εισβολείς (hackers). Ότι έχουν επινοήσει οι επιτήδειοι που στοχεύουν τα προσωπικά μας δεδομένα και τους ευαίσθητους κωδικούς πρόσβασης.

Είναι αφελές να πιστεύουμε πως αρκεί ένα firewall για να προστατευτούμε, από την στιγμή που οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί. Καραδοκούν και ανακαλύπτουν συνεχώς ευκαιρίες για να υποκλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης, την ταυτότητα και τα χρήματά μας.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτές οι προκλήσεις. Τα προσωπικά μας δεδομένα κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές ή ατυχήματα. Άπειρες φορές που έχουν χαθεί θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, αλλά όταν το αντιλαμβανόμαστε είναι πλέον αργά.

Πως μπορούμε να αμυνθούμε; Αυτό ακριβώς έρχεται να καλύψει το Institute of Digital Finance, το οποίο με τη συνεργασία του Euro2day.gr, σας μαθαίνει πως ανιχνεύουμε, αναλύουμε, προβλέπουμε και προλαμβάνουμε τις ψηφιακές απειλές.

Το πρόσφατο περιστατικό με την εταιρία ψηφιακών πορτοφολιών Ledger αποδεικνύει πως οι απλές λύσεις δεν είναι και τόσο αξιόπιστες τελικά. Δεν φτάνει να διαθέτεις ένα hardware wallet. Απαιτείται να έχουμε θωρακίσει τη συσκευή που κρατάμε τα νομίσματά μας από απειλές. Χρειάζεται να διαθέτουμε ένα αξιόπιστο σύστημα καταχώρησης και επανάκτησης κωδικών και αρκετά ακόμα.

Επίσης εξηγούμε και αναλύουμε τι αναφέρει η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα (MiCA). Πως να διασφαλίζουμε την ανωνυμία περνώντας κάτω από το τραπεζικό και κυβερνητικό ραντάρ. Τι είναι τα Ordinals και πως φτιάχνεις NFTs από το δίκτυο του Bitcoin, πως θα έμοιαζε ο κόσμος αν το Bitcoin αποκτήσει ευρεία αναγνώριση και υιοθεσία. Πως να χρησιμοποιείτε και να εκμεταλλευτείτε το Lightning Network ως τρόπο πληρωμής, και πολλά άλλα.

Τα 3ωρα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 8 Ιουνίου και θα διεξάγονται 3 φορές την εβδομάδα. Ο τρόπος παρακολούθησης είναι διά ζώσης, στην έδρα της σχολής ή on-line. Στην περίπτωση που χαθεί κάποιο μάθημα, θα αποστέλλεται μαγνητοσκοπημένη η διάλεξη.

Με τη λήξη των παρουσιάσεων, χορηγούνται βεβαίωση παρακολούθησης και εκπαιδευτικές σημειώσεις.

Το πρόγραμμα

Πέμπτη 8/6/23 – Ο Δημήτρης Τ. (θα αποκαλυφθεί το όνομα μόνο στους συμμετέχοντες)

Ιδιωτικότητα και ψηφιακό αποτύπωμα. Πως να διασφαλίζουμε την ανωνυμία περνώντας κάτω από το τραπεζικό και κυβερνητικό ραντάρ

Σάββατο 10/6 – Αχιλλέας Βιέννας
Θεμελιώδης έννοιες στην Κυβερνοασφάλεια

Τρίτη 13/6 – Αχιλλέας Βιέννας
Συλλογή πληροφοριών από ευρέως διαθέσιμες πηγές

Πέμπτη 15/6 – Αχιλλέας Βιέννας
Τεχνικές Κοινωνικής Μηχανικής

Σάββατο 17/6 Αχιλλέας Βιέννας
Κακόβουλο Λογισμικό και Συνήθεις κυβερνοεπιθέσεις

Τρίτη 20/6 – Αχιλλέας Βιέννας
Η επιστήμη της Κρυπτογραφίας

Τετάρτη 21/6 – Άννη Παναγιωταρέα – Γιώργος Σαουλίδης
Τι είναι τα Ordinals και πως φτιάχνεις NFTs από το δίκτυο του Bitcoin

Πέμπτη 22/6 Ιωάννης Κυριακόπουλος
Εξηγούμε και αναλύουμε τι αναφέρει η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα κρυπτονομίσματα (MiCA)

Τρίτη 27/6 – Παπαδόπουλος Βασίλης
Hardware wallets πέρα από το Ledger. Η χρησιμότητα της μη-θεματοφυλακής και η αναγκαιότητα της ασφάλειας.

Πέμπτη 29/6 Παπαδόπουλος Βασίλης
Πως να χρησιμοποιείτε και να εκμεταλλευτείτε το Lightning Network ως τρόπο πληρωμής.  Λειτουργία των Nodes και BTC20

Σάββατο 1/7 – Γεράσιμος Κασσάρας (Altcoin Wonderland Goes Greek)
Ασφάλεια και κρυπτογραφία στο blockchain

Τρίτη 4/7 – Παζόπουλος Βασίλης
Το Bitcoin ως εργαλείο απελευθέρωσης δυνάμεων. Πως θα έμοιαζε ο κόσμος αν το Bitcoin αποκτήσει ευρεία αναγνώριση και υιοθεσία.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *