CRYPTO SPECIALIST CURRICULUM
2024-2025
Δείτε τον οδηγό σπουδών 2024-2025
Πατήστε στον τίτλο του κάθε μαθήματος για να δείτε αναλυτικά την ύλη και τον εισηγητή
Εισηγητής: Αντώνης Αθανασίου, Athantonios
1/4 – ΤΑ Fundamentals 101
- Εισαγωγή
- Τί είναι η Τεχνική Ανάλυση. Τι ΔΕΝ είναι η Τεχνική Ανάλυση. Μια εισαγωγή – απαραίτητη – ώστε να αφουγκραστούμε την εσωτερική γνώση που κρύβει η Τεχνική Ανάλυση πίσω από το «Τεχνικό» της κομμάτι.
- Κεριά / Candlesticks
- Ξεκινάμε το Masterclass εξηγώντας τι είναι τα κεριά, ποιες πληροφορίες κρύβουν πίσω από τη μορφή τους, οι υποκατηγορίες τους και πως μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάλυσή μας μέσα από την μελέτη τους.
- Στήριξη-Αντίσταση / Support-Resistance
- Η κατανόηση σε βάθος των Στηρίξεων και Αντιστάσεων είναι ο θεμέλιος λίθος της Τεχνικής Ανάλυσης. Θα αναλύσουμε πως ορίζεται η Στήριξη-Αντίσταση, ποια είναι τα σημαντικότερα κριτήρια αξιοπιστίας της, πότε δημιουργούνται, πού και γιατί.
- Μεταστροφές / Swings
- Η αγορά δεν κινείται ποτέ με ευθείες γραμμές προς τα πάνω ή προς τα κάτω αλλά μέσα από μεταστροφές (τα γνωστά «swings») σχηματίζοντας τοπικά υψηλά και τοπικά χαμηλά. Σε αυτό το κομμάτι του μαθήματος θα μάθουμε γιατί τα swings είναι σημαντικά και πως μπορούμε να τα εργαλιοποιήσουμε ώστε να καταλάβουμε πως είναι τοποθετημένη η υπόλοιπη αγορά.
- Τάσεις (Ανοδικές-Καθοδικές) / Uptrend-Downtrend
- Όταν ακούμε τους όρους uptrend και downtrend συνήθως το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι άνοδος ή πτώση της τιμής. Σε αυτό το κομμάτι του μαθήματος θα οριοθετήσουμε την έννοια των Τάσεων με κανόνες και παραδείγματα.
- Τασικές Γραμμές / Trendlines
- Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι περισσότεροι όταν ξεκινάνε να μελετάνε Τεχνική Ανάλυση πολλές φορές εις βάρος πιο σημαντικών εννοιών. Σε αυτό το σημείο θα αναλύσουμε τα προβλήματα των trendlines, πότε μπορούμε να τις εμπιστευόμαστε και πως μπορούμε να επωφεληθούμε από τα λάθη όσων τις ακολουθούν πιστά.
- Αντιστροφή Τάσης / Trend Reversal
- Ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο των Τάσεων είναι η Αντιστροφή τους και αυτό γιατί οι πιο κερδοφόρες τοποθετήσεις δεν γίνονται κατά τη διάρκεια μιας υπάρχουσας τάσης αλλά κατά τον εντοπισμό της αντιστροφής της. Εδώ θα κατεβούμε timeframes για να δείξουμε τα μυστικά του πως μια τάση «σπάει» και δίνει σήμα αγοράς ή πώλησης.
2/4 – Market Structure
- Εύρος / Range
- Έχοντας κατανοήσει την έννοια της στήριξης-αντίστασης θα οριοθετήσουμε την έννοια του εύρους, θα αναλύσουμε τα βασικά του χαρακτηριστικά, τα σημεία ενδιαφέροντος και πως μπορούμε να το εντοπίσουμε νωρίς κατά τον σχηματισμό του
- Αποκλίσεις / Deviations
- Ο εντοπισμός μιας απόκλισης ίσως είναι ο εξυπνότερος, ασφαλέστερος και πιο κερδοφόρος τρόπος τοποθέτησης απ’ ότι άλλο μπορεί να σου δείξει η Τεχνική Ανάλυση. Θα εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι μια απόκλιση αλλά και πως την εντοπίζουμε μέσα από πολλά παραδείγματα.
- Ίση Κίνηση / Equal Move
- Μάθαμε τι συμβαίνει όταν έχουμε απόκλιση έξω από ένα εύρος. Τι συμβαίνει όμως όταν η διάσπαση ενός εύρους είναι πραγματική; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η τιμή;
- Δοκιμές / Retests
- Οι περισσότεροι διδάσκουν, μαθαίνουν ή χρησιμοποιούν τα retests με τον λάθος τρόπο. Θα δείξουμε ποια είναι η πραγματική πληροφορία που κρύβεται μέσα σ’ένα retest και πως τα ενσωματώνουμε στην στρατηγική μας.
- Σημεία καμπής / Break out & Break downs points
- Τα σημεία καμπής είναι τα κρίσιμα εκείνα σημεία που η αγορά παίρνει την απόφαση να κινηθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αυτή η απόφαση κρύβει πολύτιμες πληροφορίες. Αυτές τις πληροφορίες θα τις αποσπάσουμε, θα τις φιλτράρουμε και θα τις μετατρέψουμε σε τακτικές τοποθετήσεων (tradeable ideas)
- Διαστολή-Συστολή Μεταβλητότητας / Efficient-Inefficient Market
- Στο μάθημα «TA Fundamentals 101» εξηγήσαμε πως οι αγορές δεν κινούνται με ευθείες γραμμές. Σε αυτό το μάθημα θα δούμε πως επίσης δεν κινούνται πάντα με τον ίδιο ρυθμό. Υπάρχουν περίοδοι που η μεταβλητότητα αυξάνεται και περίοδοι που συμπιέζεται.
- Fair Value Gaps / Volume Gaps
- Τι είναι, πότε εμφανίζονται και πως τα χρησιμοποιούμε.
- Supply & Demand Zones
- Τι είναι το supply και το demand. Πως διαμορφώνουν την δομή της αγοράς.
3/4 – Μοτίβα Διαγραμμάτων / Chart Patterns
- Εισαγωγή
- Τί είναι τα Μοτίβα διαγραμμάτων. Γιατί τα αγαπάει τόσο πολύ ο κόσμος. Τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες τους
- H&S, Doubles, Channels, Flags, Triangles, Wedges, SFP, Inverted etc
- Περιγραφή και ανάλυση όλων των γνωστών και σημαντικών μοτίβων. Αναγνώριση και χρήση τους.
- Μοτίβα Συνέχισης & Αντιστροφής της Τάσης / Trend Reversal VS Trend Continuation Patterns
- Οι δύο βασικές κατηγορίες μοτίβων. Ποια από αυτά σηματοδοτούν συνέχιση της υπάρχουσας τάσης και ποια από αυτά δείχνουν αδυναμία τάσης και προειδοποιούν για πιθανή επερχόμενη αντιστροφή της.
- Η Λογική των Αποτυχημένων Μοτίβων / Pattern Failure Logic
- Η λογική των αποτυχημένων μοτίβων είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνεις trading πάνω σε chart patterns. Σε αυτό το μάθημα θα εξηγήσουμε ακριβώς τι περιλαμβάνει αυτή η λογική, γιατί είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία στα χέρια ενός επενδυτή ή trader και θα δείξουμε πολλά παραδείγματα για να εξοικειωθούμε με τον τρόπο σκέψης.
- Εσωτερική Εβδομάδα / Inside Week
- Έχοντας μάθει, στα προηγούμενα μαθήματα, τι είναι το εύρος αλλά και τι είναι η συστολή-διαστολή μεταβλητότητας θα δείξουμε πως αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν και να μετασχηματιστούν σε ένα εύκολα αναγνωρίσιμο και αξιόπιστο μοτίβο
- Wick Filling
- Ποια η στρατηγική wick-filling και που βασίζεται.
- Συσσώρευση και Διανομή Wyckoff / Wyckoff Accumulation-Distribution
- Η Συσσώρευση και Διανομή Wyckoff είναι από τα πιο παλιά και σημαντικά PA Concepts. Είναι ουσιαστικά ένα εύρος με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε αντιστροφή τάσης. Θα τα δείξουμε, θα τα καταλάβουμε και θα τα μάθουμε όλα ώστε να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε Wyckoff και να τον χρησιμοποιούμε.
4/4 – Indicators: Κατανόηση σημαντικών δεικτών TA
- Εισαγωγή
- Τι είναι οι δείκτες και ποια η χρησιμότητά τους. Θα μάθουμε πόσο αξιόπιστοι είναι, αν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτούς και με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις
- Divergencies
- Δεν γίνεται να μιλήσουμε για δείκτες χωρίς πρώτα να εξηγήσουμε τι είναι τα divergencies. Άλλωστε η πιο σωστή προσέγγιση των δεικτών έρχεται μέσα από την μελέτη των αποκλίσεων-divergencies.
- RSI
- Υπάρχει μεγάλη παρανόηση για το πως διαβάζουμε τον RSI. Εμείς θα δείξουμε τον σωστό τρόπο, θα εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει το «overbought» και το «oversold» και θα δούμε χειροπιαστά παραδείγματα όπου ο RSI μας δίνει σήμα για τοποθετήσεις.
- MACD
- Ο MACD είναι από τους λίγους δείκτες με καλό ιστορικό επιτυχημένων σημάτων. Θα μάθουμε να τον χρησιμοποιούμε.
- MA / EMA
- Διαφορές ΜΑ και ΕΜΑ. Ποιοι είναι οι σημαντικοί ΜΑ/ΕΜΑ. Γιατί και πότε τους κοιτάμε.
- Crosses & Bands
- Golden & Death Crosses: Τι είναι οι διασταυρώσεις των ΜΑ. Έχουν χρησιμότητα;
- Bull Market Support Bands: Τι είναι και γιατί πρέπει να γνωρίζεις αυτόν τον δείκτη
- Fibonacci
- Ένας δείκτης που βασίζεται στις ακολουθίες αριθμών Fibonacci για να μας αποκαλύψει πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή όταν είμαστε σε price discovery αλλά και πόσο μπορεί να πέσει όταν βρισκόμαστε σε φάση διόρθωσης. Προσοχή! Έχει αυστηρούς κανόνες χρήσης για τους οποίους θα μιλήσουμε κι έπειτα θα εφαρμόσουμε και στην πράξη.
- Όγκος Συναλλαγών / Volume
- Το γνωστό σε όλους Volume. Μερικά λόγια και παρατηρήσεις. Περιπτώσεις που μας δείχνει αδυναμία σε μια κίνηση.
- Προφίλ Όγκου Συναλλαγών / Volume Profile
- Το προφίλ όγκου συναλλαγών είναι μια παραλλαγή του Volume η οποία μας δίνει εξαιρετικές πληροφορίες ως προς το πως είναι τοποθετημένοι οι συμμετέχοντες της αγοράς σε κάθε επίπεδο τιμής.
- Άλλοι σημαντικοί δείκτες
- AO, RSI Divs, Heiken Ashi
Εισηγητής: Γιάννης Θεοχάρης, Cryptovios
- Τα όρια της τεχνικής ανάλυσης
Η ΤΑ ως εργαλείο διαχείρισης ρίσκου.
Πως μπορούμε με πληροφορίες εκτός της TA να διαγνώσουμε λανθασμένα συμπεράσματα στα οποία μερικές φορές
μας οδηγεί. - Bull run
Τι είναι; Πως/πότε αρχίζει; Πως/πότε τελειώνει; - Social Sentiment
Πως μετράμε την ψυχολογία της αγοράς; Τι συμπεράσματα βγάζουμε απ΄ αυτή. - Market Makers και Wyckoff Distribution/Accumulation
Ποιος είναι ο ρόλος των Market Makers.
Το Wyckoff Distribution/Accumulation pattern ως αποτύπωμα του έργου τους.
Πως σχετίζεται με το Social Sentiment και πως μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε περιόδους αναστροφής τάσης.
Εισηγητής: Γιάννης Θεοχάρης, Cryptovios
- Market Cap
Τι είναι; Πώς υπολογίζεται; Πώς αποτυπώνει τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε ένα coin; Πώς το μέγεθος του mc επηρεάζει την πορεία της τιμής ενός coin; - Capital Flow ιστορικά
Θα εξετάσουμε κριτικά τη θέση ότι τα κεφάλαια μεταφέρονται πρώτα στο BTC, μετά στο ETH, μετά στα alts με μεγάλο mc, μετά στα alts με μεσαίο mc και τέλος σ΄ αυτά με μικρό mc. - BTC ή Altcoins;
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να γυρίσει κανείς από BTC σε Alts; Ή ισοδύναμα πότε είναι καλύτερα να αγοράζω alts αντί για BTC;
- Πτώση BTC =>? Μεγαλύτερη πτώση στα Alts
Πότε η αγορά ακολουθεί τον κανόνα και πότε αποκλίνει - Άνοδος ETH =>? Alt season
Εξετάζουμε κριτικά την υπόθεση ότι η άνοδος στο ETH οδηγεί σε alt season. - BTC dominance
Τι είναι το BTC dominance, πώς χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, πώς επηρεάζεται από την αύξηση του mc των stablecoins και του ETH. - Κατηγορίες Alts και κριτήρια επιλογής
Ποιες είναι οι κύριες κατηγορίες altcoins;
Πώς συγκρίνονται μεταξύ τους;
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής τους.
Εισηγητής: Γιάννης Θεοχάρης, Cryptovios
- Οι δύο τύποι options: call και put
- Βασικές έννοιες: strike price (ITM, OTM, ATM, NTM), expiration, premium
- Αμερικανικά vs Ευρωπαϊκά options
- Settlement
- Intrinsic value/Time value (and time decay)
- Risk profile
- Οι 4 δυνατές θέσεις που μπορείς να πάρεις στην αγορά των options και τι σημαίνει η κάθε μια: long call, short call, long put, short put
- Options trading: order types/time limits, spread
- Option Greeks
Εισηγητής: Μόσχος Μακαρίκας
- Εισαγωγή
Σε αυτήν την ενότητα θα μάθουμε τι είναι ένα χρηματοοικονομικό σύστημα και γιατί το χρειαζόμαστε. Θα αναλύσουμε το σύστημα το Ευρώ και το σύστημα του Ethereum για να το κατανοήσουμε με πρακτικά παραδείγματα. - Ethereum Ecosystem
Στην συνέχεια θα δούμε μαζί όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα του Ethereum. (Wallets, Providers, Explorers, ETH, gas) - Τι είναι τα Layer 2 (L2 networks)
Σε αυτήν την ενότητα θα μάθουμε πώς λειτουργούν τα L2 chains, γιατί τα χρειαζόμαστε και πώς να τα χρησιμοποιούμε. - Τι είναι τα Smart Contracts
Εδώ θα δούμε τι είναι τα smart contracts και γιατί τα χρειαζόμαστε. Θα μάθουμε να διαβάζουμε, χρησιμοποιούμε και να κάνουμε deploy smart contracts.
Εισηγητής: Δημήτρης Ξενίδης (Jimmy Crypto)
- Εισαγωγή στα Κύματα Elliott
- Εισαγωγή στους Βαθμούς Κύματος και Χρονικά Πλαίσια
- Βασικές Αρχές των Κυμάτων Elliott
- Motive Waves Impulse Waves, Diagonal Leading Waveς και Επεκτάσεις Κυμάτων (Impulse Wave Extensions)
- Χρήση του RSI, των Bollinger Bands, και των Κινητών Μέσων Όρων
- Διορθωτικά Κύματα και Fibonacci Αναλογίες
- Εμβάθυνση στις Fibonacci Αναλογίες
- Εφαρμογή της Θεωρίας των Κυμάτων Elliott στη Στρατηγική Trading
- Συμπεράσματα και Συζήτηση
Εισηγητής: Απόστολος Τσικούρας
Μάθημα 1
• Τι είναι τα on chain metrics
• Πως υπολογίζουμε τα μεταδεδομενα και πηγές
• To παράδειγμα της οικονομίας – κοινωνίας
• Βασικές παραδοχές και συστηματικότητα ανάλυσης on chain μεταδεδομένων
• Είδη συμμετεχόντων στην αγορά με βάση τη:
⁃ Λειτουργία τους
⁃ Τα αποθεματικά που διακρατούν
• Long term holders και short term holders
• Πως δημιουργούνται νεα bitcoin
• UTXO based vs account based Blockchain
• Entity adjustment
• Πως ξοδεύονται τα νομίσματα – κατοχύρωση κερδών στο blockchain
• Realised concept
• Realized price / realised cap
• MVRV
• Realised Profits and losses
• RPV Ratio
• NRPL
• NUPL
Μάθημα 2
• Bitcoin Issuance Signals
• Bitcoin Difficulty Signals
• Bitcoin Hashrate signals
• Balance in Miner Wallets
• Miner Net Position Change
• Pull Multiple
• Thermocap
• MC to Thermocap
• Hash Ribbons
• Supply Held by long and short term holders
• Long and Short term holder net position change
• Supply in profit held be LTH-STH
• Supply held by LTH – STH in PnL
• Cost Basis Cohorts
• Capitulation Risk
• Hold Waves
• Supply held based on balance
• SOPR
• URPD
• Supply Liquidity
• Accumulative/ Distributive addresses
• Accumulation trend score
• Market Cycle top indicators (main)
Εισηγητής: Ιωαννης Μαρινίδης (Elevensis S.A.)
- Έννοια εισοδήματος στην Ελλάδα
- Φορολογητέα, απαλλασσόμενα και αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα.
- Φορολογικό τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
- Φορολόγηση χρηματοοικονομικών κερδών
- Χρήση κερδών και εισοδημάτων παλαιοτέρων ετών
- Χρήση κρυπτονομισμάτων για συναλλαγές (B2C, B2B, B2G)
- Εμπλοκή του ΦΠΑ στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα
- Εξέταση, ανάλυση και χρησιμοποίηση των μέχρι σήμερα αποφάσεων της ΔΕΔ (Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών)
- Μεθοδολογία και φορολογική παρουσίαση κερδών/ζημιών από συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα
Εισηγητής: Στράτος Ιγγλεζάκης (Stratoshi)
Μάθημα 1: Εισαγωγή στα Airdrops και Δημιουργία Web3 Wallet
- Διάρκεια: 3 ώρες
- Θεματικές Ενότητες:
- Κατανόηση των Airdrops: Ορισμός, σκοπός και ιστορία των airdrops στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.
- Είδη Airdrops: Τυπικά airdrops, bounty airdrops, holder airdrops και συμμετοχικά airdrops.
- Προϋποθέσεις και Συμμετοχή: Πώς να πληρείς τις προϋποθέσεις για airdrops, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής συγκεκριμένων tokens, ολοκλήρωσης αποστολών και εμπλοκής με κοινότητες.
- Πραγματικά Παραδείγματα: Μελέτες περιπτώσεων επιτυχημένων airdrops και τα μαθήματα που προκύπτουν.
- Δημιουργία Web3 Wallet:
- Εισαγωγή στα Web3 Wallets: Βασικές αρχές και λειτουργίες.
- Οδηγός Δημιουργίας Wallet σε Ethereum, Solana, Cosmos, Polkadot: Αναλυτικός οδηγός για τη δημιουργία πορτοφολιών στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες.
- Ασφάλεια και Backup: Πώς να διασφαλίσετε τα πορτοφόλια σας με σωστή διαχείριση seed phrases και ιδιωτικών κλειδιών.
Μάθημα 2: Συμμετοχή σε Δοκιμαστικά Δίκτυα (Testnets) και Προηγμένες Στρατηγικές
- Διάρκεια: 3 ώρες
- Θεματικές Ενότητες:
- Συμμετοχή σε Testnets: Πώς να συμμετέχεις και να αλληλεπιδράς με τα δοκιμαστικά δίκτυα νέων υποσχόμενων projects.
- On-Chain Δραστηριότητα: Εξερεύνηση πλατφορμών DeFi, εκτέλεση συναλλαγών και κατανόηση των on-chain analytics.
- Multisig Wallets: Δημιουργία και διαχείριση multisig πορτοφολιών για αυξημένη ασφάλεια.
- Ανίχνευση Νέων Projects και Πιθανών Airdrops: Χρήση εργαλείων και τεχνικών για την αναγνώριση επερχόμενων airdrops.
- Συμμετοχή σε Κοινωνικές Εφαρμογές: Χρήση πλατφορμών όπως Discord, Twitter και κοινότητες για ευκαιρίες airdrop.
Μάθημα 3: Ασφάλεια και Διαχείριση Πολλαπλών Wallets
- Διάρκεια: 3 ώρες
- Θεματικές Ενότητες:
- Μέτρα Ασφαλείας: Προστασία από hacking και phishing, αναγνώριση κοινών απειλών και scams.
- Διαχείριση Πολλαπλών Wallets: Εργαλεία και μέθοδοι για την επίβλεψη και οργάνωση πολλών πορτοφολιών.
- Δημιουργία και Διαχείριση Κόμβων: Ρυθμίσεις και διαχείριση κόμβων για συμμετοχή σε νέα blockchain projects.
Εισηγητής: Γιώργος Τσούμας
Μαθημα 1ο: Βασικές έννοιες του Blockchain
Δίκτυα
● Τι είναι ένα δίκτυο στην καθημερινότητα;
● Τι είναι ένα δίκτυο στην επιστήμη των υπολογιστών;
● Κατανεμημένα δίκτυα.
○ Τι είναι ένα κατανεμημένο δίκτυο;
○ Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές του;
● Τι είναι το πρόβλημα της ομοφωνίας (consensus);
○ BFT ομοφωνία.
● Αποκεντρωμένα δίκτυα χωρίς αδειοδότηση.
○ Τι είναι ένα αποκεντρωμένο (Decentralized) δίκτυο;
○ Τι συνεπάγεται η ελεύθερη συμμετοχή στο δίκτυο (Permissionless);
○ Τι είναι ένας κακόβουλος χρήστης (adversary) και πώς σπάει την BFT
ομοφωνία σε ένα permissionless δίκτυο;
● Ορισμός Sybil resistance.
○ Ταυτότητα σε ένα decentralized permissionless δίκτυο.
○ Τα δίκτυα αυτά είναι ψευδώνυμα αλλά όχι ανώνυμα.
● Κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού: μια σύντομη εισαγωγή.
Blockchain
● Τι είναι ένα block;
● Τι είναι μια αλυσίδα από blocks (blockchain);
● Ομοφωνία (consensus) σε ένα decentralized δίκτυο.
● Ομοφωνία Nakamoto (Nakamoto-style consensus).
○ Πώς ο μηχανισμός Nakamoto λύνει το πρόβλημα ομοφωνίας σε ένα
permissionless decentralized δίκτυο.
Είδη Sybil resistance
● Proof of Work στο Bitcoin.
● Proof of Stake.
○ Slashing mechanisms στο Ethereum 2.0.
○ Liquid staking στο Cardano.
● Proof of Stake + Proof of History στο Solana.
Μάθημα 2ο: Bitcoin
Σύντομη επανάληψη
● Block, Blockchain
● Ομοφωνία Nakamoto
● Proof of Work
Παραγωγοί Block ή Miners
● Ποιος είναι ο ρόλος τους στο πρωτόκολλο
● Ποιο είναι το κίνητρό τους
● Ποια είναι η ανταμοιβή τους
● Mining rewards
● Tips
Λογιστικό μοντέλο Bitcoin
● Το πρόβλημα του κατανεμημένου λογιστικού βιβλίου (decentralized transaction
ledger)
● Το μοντέλο υπολοίπων UTxO
● Πώς μοιάζει μια συναλλαγή UTxO
● Ο αντίκτυπος του UTxO στη λειτουργικότητα του Bitcoin
Ιδιοκτησία στο Bitcoin
● Τι είναι ένα πορτοφόλι στο Bitcoin
● Πώς αποδεικνύω κτήση στο Bitcoin
● “Not your keys, not your Crypto”
Σύντομη εισαγωγή στα έξυπνα συμβόλαια (Smart contracts)
● Γιατί το Bitcoin δεν υποστηρίζει smart contracts.
Μάθημα 3ο: Ethereum
Ομοφωνία στο Ethereum 2.0
● Αλγόριθμος Gasper
● Γρήγορη οριστικοποίηση συναλλαγών
● Παραγωγοί Block και κίνητρα
○ Mining Rewards
○ Tips και Priority Gas Auctions
Λογιστικό Μοντέλο Ethereum 2.0
● Το Account-based μοντέλο
● Παγκόσμια κατάσταση (World State)
● Smart Contracts στο Ethereum
● ERC20 tokens
● DeFi
Layer 2 στο Ethereum
● Blockchain trilemma
● Τι είναι ένα L2 πρωτόκολλο και τι πρόβλημα λύνει
● Τι σχέση έχει με το δίκτυο του Ethereum
● Τα πιο γνωστά είδη L2 πρωτοκόλλων
○ Lazy rollups
○ Zero-knowledge rollups
Σύντομη εισαγωγή στο eUTxO λογιστικό μοντέλο
● Τι είναι και τι σκοπό εξυπηρετεί
● Σύγκριση μεταξύ λογιστικών μοντέλων
Μάθημα 4ο: Cardano
Ομοφωνία στο Cardano
● Μηχανισμός συναίνεσης Ouroboros
● Παραγωγή block και κίνητρα
○ Liquid Staking
● Σύντομη επανάληψη eUTxO
○ Αυξημένη ασφάλεια συναλλαγών μέσω Formal Methods
○ Cardano native tokens
Επικείμενες αναβαθμίσεις στο Cardano
● On-chain διακυβέρνηση του πρωτοκόλλου
○ Καταστατικό λειτουργίας του Cardano
○ Αποκεντρωμένοι εκπρόσωποι (dReps)
● Το οικονομικό μοντέλο των partner chains
○ Ανάλυση κινήτρων
○ Ανάλυση τεχνικής ασφάλειας
Cardano projects
● Palmyra
● World mobile
● AGIX
account-based και eUTxO
Εισηγητής: Βιεννάς Αχιλλέας
Επισκόπηση μαθήματος
Σε αυτή τη σειρά μαθημάτων, θα εξερευνήσουμε τις αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) μέσα από το πρίσμα των βασικών αρχών της κυβερνοασφάλειας. Σχεδιασμένο για άτομα που επιδιώκουν να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα (edge) στο ταχέως εξελισσόμενο τοπίο του web3, τα μαθήματα προσφέρουν έναν συνδυασμό τεχνικών γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων απαραίτητων για την πλοήγηση στο web3, την ασφάλεια των peer-to-peer συναλλαγών και την αντιμετώπιση ενάντια σε προηγμένες Κυβερνοαπειλές που στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες των αποκεντρωμένων εφαρμογών.
Τα μαθήματα, ενσωματώνουν θεμελιώδη ορολογία, πρακτικά παραδείγματα και ασκήσεις (workshops), “Alpha” από ειδικούς και από σημαντικά projects , διασφαλίζοντας έτσι ότι θα είσαι έτοιμος να χρησιμοποιήσεις τις αποκεντρωμένες στρατηγικές σου με ενημέρωση, ασφάλεια και επιμέλεια.
Ενότητα 1: Οι θεμελιακές αρχές της Κυβερνοασφάλειας
Αυτή η ενότητα εισάγει τις θεμελιώδεις αρχές της ασφάλειας ψηφιακών δεδομένων, τονίζοντας την εφαρμογή τους στα οικοσυστήματα του Web3. Οι μαθητές θα μάθουν πώς η εμπιστευτικότητα, η ακεραιότητα και η διαθεσιμότητα (τρίπτυχο CIA) είναι κρίσιμες για την προστασία των peer-to-peer συναλλαγών.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα εμβαθύνουμε στις θεμελιώδεις πτυχές της κυβερνοασφάλειας, εξερευνώντας τι σημαίνει κάθε στοιχείο του τρίπτυχου CIA, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ψηφιακών πληροφοριών και πώς να εφαρμόζουμε αυτές τις αρχές σε πραγματικές καταστάσεις. Θα συζητήσουμε τους διαφορετικούς τύπους δεδομένων και την επεξεργασία τους (προσωπικά, ευαίσθητα, δημόσια, κ.α), γιατί χρειάζονται προστασία και πώς οι παραβιάσεις δεδομένων μπορούν να επηρεάσουν άτομα και οργανισμούς. Επιπλέον, θα εξετάσουμε στρατηγικές «Defense in depth», κατανοώντας πώς τα διάφορα επίπεδα ασφάλειας και πώς ενισχύουν τη συνολική προστασία.
Ενότητα 2: Εισαγωγικές έννοιες για το αποκεντρωμένο διαδίκτυο web3
Αυτή η ενότητα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στο Web3, το αποκεντρωμένο διαδίκτυο που υποστηρίζεται από την τεχνολογία του blockchain και των smart contracts. Θα εξερευνήσετε πώς το Web3 διαφέρει από τις παραδοσιακές διαδικτυακές αρχιτεκτονικές, γιατί μετασχηματίζει τις peer-to-peer συναλλαγές και πώς επηρεάζει τις εκτιμήσεις μας ως προς την Κυβερνοασφάλεια.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα συζητήσουμε την εξέλιξη του διαδικτύου από το Web 1.0 στο Web 3.0, υπογραμμίζοντας τι είναι το Web3 και γιατί είναι σημαντικό. Θα καλύψουμε τα βασικά στοιχεία του τεχνολογικού stack του Web3, συμπεριλαμβανομένων των blockchain, των smart contract, των αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps) και των μηχανισμών συναίνεσης όπως το Proof of Work και το Proof of Stake. Επιπρόσθετα, θα εξερευνήσουμε πώς αυτές οι τεχνολογίες συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα αποκεντρωμένο οικοσύστημα και πώς τα gas fees και τα tokens παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες την χρησιμότητα του δικτύου.
Ενότητα 3: Κρυπτογραφία και Αυτοδιαχείριση (Self-Custody)
Θα εμβαθύνετε στον κόσμο της κρυπτογραφίας, της επιστήμης που ασφαλίζει τις επικοινωνίες στον ψηφιακό χώρο. Η κατανόηση του τι είναι η κρυπτογραφία, γιατί είναι απαραίτητη για το blockchain και τις peer-to-peer συναλλαγές, και πώς διασφαλίζει τις ασφαλείς συναλλαγές, είναι κρίσιμη. Θα μάθετε επίσης για τα ψηφιακά πορτοφόλια και για την αυτοδιαχείριση (self custody) των περιουσιακών σας στοιχείων, εξερευνώντας πώς να διαχειρίζεστε με ασφάλεια τα ιδιωτικά σας κλειδιά.
Θέματα προς Συζήτηση: θα εξετάσουμε το ιστορικό υπόβαθρο της κρυπτογραφίας και την εξέλιξή της, εστιάζοντας στις βασικές τεχνικές όπως η συμμετρική και ασύμμετρη κρυπτογράφηση και πώς αυτές λειτουργούν και χρησιμοποιούνται. Θα αναλύσουμε τις συναρτήσεις κατακερματισμού (hashing) και τις ψηφιακές υπογραφές (digital signatures) για την εξασφάλιση ακεραιότητας και αυθεντικότητας, καθώς και τη διαχείριση κρυπτογραφικών κλειδιών με έμφαση στη δημιουργία, αποθήκευση και ασφάλεια ιδιωτικών κλειδιών. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια πορτοφολιών, τη χρήση VPNs και πορτοφολιών πολλαπλών υπογραφών (multisig), ενώ θα εξερευνήσουμε προχωρημένες τεχνικές κλιμάκωσης όπως τα Zero knowledge proofs για ενισχυμένη ιδιωτικότητα.
Ενότητα 4: Εισαγωγή στα αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά και στους κινδύνους ασφάλειας
Αυτή η ενότητα σας εισάγει στα Αποκεντρωμένα χρηματοοικονομικά DeFi ( (decentralized finance), εξηγώντας τι είναι, γιατί επαναστατικοποιεί τη χρηματοοικονομική βιομηχανία και πώς λειτουργεί χωρίς τους παραδοσιακούς μεσάζοντες. Η κατανόηση της δυναμικής του DeFi αλλά και των συστημικών κινδύνων ασφαλείας και κυβερνοεπιθέσεων που συνεπάγεται είναι επιτακτική για την ασφαλή πλοήγηση σε αυτόν τον καινοτόμο χώρο.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα συζητήσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία του DeFi, συμπεριλαμβανομένων των κύριων χαρακτηριστικών του όπως η διαλειτουργικότητα, η διαφάνεια, η προσβασιμότητα κ.α. Η ενότητα θα εξηγήσει τη δομή του DeFi και πώς διάφορα πρωτόκολλα συνεργάζονται για την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Θα εξετάσουμε κοινά ζητήματα ασφαλείας που συνδέονται με το DeFi, όπως ευπάθειες σε έξυπνα συμβόλαια, κινδύνους απώλειας ρευστότητας (rug pools), προσωρινές απώλειες (impermanent loss) και ρυθμιστικές προκλήσεις. Με την κατανόηση του γιατί προκύπτουν αυτοί οι κίνδυνοι και πώς επηρεάζουν τους χρήστες, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να περιηγηθείτε με ασφάλεια στο τοπίο του DeFi.
Ενότητα 5: Αρχέτυπα DeFi και Περιπτώσεις Χρήσης
Σε αυτή την ενότητα, θα εξερευνήσετε τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία του Αποκεντρωμένου Χρηματοοικονομικού Συστήματος (DeFi), γνωστά ως αρχέτυπα DeFi. Η κατανόηση του τι είναι αυτά τα αρχέτυπα, γιατί είναι απαραίτητα και πώς λειτουργούν, θα σας επιτρέψει να αντιληφθείτε τις σύνθετες αλληλεπιδράσεις και τα «money legos» μέσα στα αποκεντρωμένα οικοσυστήματα για να συμμετέχετε πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα εξετάσουμε διάφορα αρχέτυπα DeFi όπως τα σταθερά νομίσματα (stablecoins), τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEXs), τις πλατφόρμες δανεισμού και τα oracles. Η ενότητα θα εξηγήσει πώς αυτά τα αρχέτυπα επιτρέπουν βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όπως η διαπραγμάτευση, ο δανεισμός και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων χωρίς μεσάζοντες. Θα μάθετε πώς αυτά τα στοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, γιατί είναι κρίσιμα για τις λειτουργίες του DeFi και πώς μπορούν να εισαγάγουν κινδύνους ασφαλείας αν δεν διαχειριστούν σωστά.
Ενότητα 6: Βασικοί Μηχανισμοί στα Αποκεντρωμένα Πρωτόκολλα
Αυτή η ενότητα εστιάζει στα θεμελιώδη αποκεντρωμένα πρωτόκολλα που τροφοδοτούν τις εφαρμογές DeFi. Η κατανόηση του τι είναι αυτά τα πρωτόκολλα, γιατί είναι κρίσιμα για τις λειτουργίες του DeFi και πώς να αλληλοεπιδράσετε με αυτά με ασφάλεια, είναι ζωτικής σημασίας.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα εξερευνήσουμε πρωτόκολλα σε L1 αλυσίδες όπως Ethereum, Solana αλλά και L2 όπως Arbitrum, Base που λειτουργoύν ως η ραχοκοκαλιά για πολλές εφαρμογές DeFi, και θα εμβαθύνουμε σε έξυπνα συμβόλαια, τα πρότυπα των tokens και τους μηχανισμούς διακυβέρνησης. Η ενότητα θα εξηγήσει πώς να αλληλοεπιδράσετε με ασφάλεια με αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια, πλατφόρμες δανεισμού και πρωτόκολλα σταθερών νομισμάτων. Θα δείτε πρακτικά γιατί η ασφάλεια των πορτοφολιών είναι πρωταρχικής σημασίας και πώς να εφαρμόσετε βέλτιστες πρακτικές για την προστασία των περιουσιακών σας στοιχείων κατά τη χρήση αυτών των πρωτοκόλλων.
Ενότητα 7: Προηγμένες έννοιες και τεχνολογικές εξελίξεις
Βασιζόμενοι στις προηγούμενες ενότητες, αυτή η ενότητα σας εισάγει σε προχωρημένες έννοιες του DeFi. Θα εξερευνήσετε σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία και στρατηγικές, κατανοώντας τι είναι, γιατί προσφέρουν πιθανά οφέλη και πώς να διαχειριστείτε τους αυξημένους κινδύνους που παρουσιάζουν.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα συζητήσουμε θέματα όπως leverage farming, perpetual dApps, τα συνθετικά περιουσιακά στοιχεία (synthetics) και τα πρωτόκολλα διασύνδεσης αλυσίδων (cross-chain). Η ενότητα θα εξηγήσει πώς αυτά τα προηγμένα εργαλεία μπορούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις αλλά και να εισαγάγουν σημαντικούς κινδύνους ασφαλείας και χρηματοοικονομικούς. Θα μάθετε πώς να αξιολογείτε αυτούς τους κινδύνους, γιατί συμβαίνουν και πώς να εφαρμόζετε στρατηγικές για τον μετριασμό τους κατά την ενασχόληση με προηγμένα προϊόντα DeFi.
Ενότητα 8: Συλλογή πληροφοριών και αναγνώριση απειλών
Αυτή η ενότητα σας διδάσκει πώς να πραγματοποιείτε αναγνώριση και να συλλέγετε πληροφορίες από ευρέως διαθέσιμες πηγές για να προβλέπετε και να μετριάζετε τις απειλές ασφαλείας στον χώρο του DeFi. Η κατανόηση του τι πληροφορίες πρέπει να αναζητήσετε και με ποια εργαλεία, γιατί είναι σημαντικές και πώς να τις χρησιμοποιείτε με ηθικό τρόπο, είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ασφάλειας.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα καλύψουμε τεχνικές on-chain και off-chain για τη συλλογή δημόσια διαθέσιμων πληροφοριών (OSINT), την παρακολούθηση αποθετηρίων κώδικα για ευπάθειες και την παρακολούθηση συμβουλευτικών αναφορών ασφαλείας από πρωτόκολλα DeFi. Η ενότητα θα εξηγήσει γιατί η ανάλυση προτύπων επιθέσεων βοηθά στην πρόβλεψη μελλοντικών απειλών και πώς να χρησιμοποιείτε εργαλεία για την αναγνώριση απειλών. Θα δοθεί έμφαση σε ηθικά ζητήματα για να διασφαλιστεί η υπεύθυνη συλλογή πληροφοριών.
Ενότητα 9: Επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής (Social engineering)
Σε αυτή την ενότητα, θα εξερευνήσετε προχωρημένες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι για να παραβιάσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η κατανόηση του τι είναι αυτές οι τεχνικές, γιατί είναι αποτελεσματικές και πώς να αμυνθείτε απέναντί τους, είναι ουσιαστική για την προστασία των ψηφιακών περιουσιακών σας στοιχείων.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα εξετάσουμε εξελιγμένες μεθόδους όπως το phishing, το spear-phishing, την πλαστοπροσωπία (impersonation), το pretexting και τη ψυχολογική χειραγώγηση. Η ενότητα θα εξηγήσει πώς οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη συμπεριφορά και εμπιστοσύνη, γιατί αυτές οι τεχνικές είναι επιτυχημένες και πώς να τις αναγνωρίσετε και να τις αντιμετωπίσετε. Θα συζητηθούν αμυντικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης αλλά και προσομοίωση πραγματικών σεναρίων phishing.
Ενότητα 10: Συνήθεις κυβερνοεπιθέσεις
Αυτή η ενότητα εστιάζει στις απειλές κυβερνοασφάλειας που συναντώνται συχνά στο Web. Η κατανόηση του τι είναι αυτές οι απειλές, γιατί αποτελούν κίνδυνο και πώς να αμυνθείτε απέναντί τους είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ασφάλειας.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα εξερευνήσουμε διάφορες απειλές, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού όπως ιοί, trojans, ransomwareσ και keyloggers· δικτυακές επιθέσεις όπως DDoS και επιθέσεις 51%· και αναδυόμενες απειλές όπως cryptojacking, wallet drainers και προηγμένες επίμονες απειλές (APTs). Η ενότητα θα εξηγήσει πώς λειτουργούν αυτές οι επιθέσεις, γιατί είναι αποτελεσματικές και πώς να εφαρμόσετε προστατευτικά μέτρα. Θα συζητήσουμε επίσης τον σχεδιασμό αντιμετώπισης περιστατικών για να προετοιμαστείτε για πιθανές παραβιάσεις ασφαλείας.
Ενότητα 11: Διαμόρφωση Ασφαλών αποκεντρωμένων στρατηγικών
Σε αυτή την ενότητα, θα μάθετε πώς να αναπτύσσετε και να εκτελείτε αποκεντρωμένα στρατηγικές στο DeFi που δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια, ενώ επιδιώκουν την κερδοφορία. Η κατανόηση του τρόπου ενσωμάτωσης της ασφάλειας στον χρηματοοικονομικό σας σχεδιασμό είναι ουσιαστική για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία στον χώρο.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσετε αποκεντρωμένα στρατηγικές θέτοντας χρηματοοικονομικούς στόχους και αξιολογώντας την ανοχή σας στον κίνδυνο. Η ενότητα θα εξηγήσει γιατί η αξιολόγηση κινδύνου είναι κρίσιμη και πώς να την πραγματοποιήσετε αποτελεσματικά. Θα μάθετε για τεχνικές διαφοροποίησης, την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας στις στρατηγικές σας και τη σημασία της παρακολούθησης και προσαρμογής των σχεδίων σας με εργαλεία. Πραγματικές μελέτες περίπτωσης θα αναδείξουν επιτυχημένες στρατηγικές και τα διδάγματα που προκύπτουν, όπως το yield farming, το airdrop farming, delta neutral στρατηγικές, Concentrated Liquidity pools κ.α.
Ενότητα 12: Ανακεφαλαίωση Μαθήματος, Ολοκληρωμένες Στρατηγικές Μετριασμού, AMA
Η τελική ενότητα συγκεντρώνει όλη τη γνώση που έχετε αποκτήσει, ενισχύοντας βασικές έννοιες και προετοιμάζοντάς σας για εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο με πρακτικά παραδείγματα. Θα έχετε την ευκαιρία να θέσετε ερωτήσεις, να συζητήσετε στρατηγικές μετριασμού και να αποκτήσετε επιπλέον πολύτιμες πληροφορίες.
Θέματα προς Συζήτηση: Θα ανακεφαλαιώσουμε τις βασικές έννοιες από κάθε ενότητα, τονίζοντας τις διασυνδέσεις μεταξύ τους. Η ενότητα θα σας καθοδηγήσει στην ανάπτυξη ενός προσωπικού πλαισίου ασφαλείας, εξηγώντας γιατί είναι σημαντικό και πώς να το προσαρμόσετε στις ανάγκες σας. Μια διαδραστική συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων θα σας επιτρέψει να εμβαθύνετε σε θέματα ενδιαφέροντος, να κατανοήσετε αναδυόμενες απειλές και να μάθετε για καινοτομίες στον τομέα.
Συνολικά Αποτελέσματα Μαθήματος
Ολοκληρώνοντας αυτό το μάθημα, θα:
• Κατακτήσετε την ενσωμάτωση προηγμένων αρχών κυβερνοασφάλειας στις peer-to-peer συναλλαγές.
• Αξιολογήσετε και θα μετριάσετε σύνθετους κινδύνους ασφαλείας στα αποκεντρωμένα πρωτόκολλα στο DeFi.
• Εφαρμόσετε ασφαλείς πρακτικές σε όλες τις αλληλεπιδράσεις σας με αποκεντρωμένες εφαρμογές.
• Αναπτύξετε σύνθετες στρατηγικές που δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια χωρίς να θυσιάζεται η κερδοφορία.
• Προηγηθείτε των αναδυόμενων απειλών μέσω αποτελεσματικής αναγνώρισης και πληροφοριών απειλών.
• Προηγηθείτε στα ρυθμιστικά πλαίσια και θα διατηρήσετε ηθικά πρότυπα στις αποκεντρωμένες δραστηριότητές σας.
• Να κατανοούν και να εφαρμόζουν βασικά αρχέτυπα του DeFi αξιολογώντας τους σχετικούς κινδύνους.
• Να αλληλοεπιδρούν με προηγμένα πρωτόκολλα και τεχνολογικές εξελίξεις στο DeFi, κατανοώντας τα οφέλη και τους κινδύνους, και να εφαρμόζουν μέτρα για την ασφαλή συμμετοχή τους.
Εισηγητής: Σίμος Μαυρουδής
Ώρες: 12 ώρες, διαιρούμενες σε 3ωρες διαλέξεις
Στόχος διαλέξεων
• H παρουσίαση σημαντικών εννοιών που αφορούν στη διαχείριση χαρτοφυλακίου
• Η συζήτηση των ζητημάτων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία διαχείρισης
• Η αναγνώριση της υποκειμενικότητας των επενδυτικών στόχων και αναγκών
• Η προσέγγιση αποτελεσματικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου, χωρίς τη χρήση πολύπλοκων μαθηματικών μοντέλων
Αποτελέσματα διαλέξεων
Ο ενδιαφερόμενος:
• θα αντιληφθεί την έννοια της διαχείρισης χαρτοφυλακίου
• θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του στη διαδικασία διαχείρισης χαρτοφυλακίου
• θα μπορεί να ξεχωρίζει ορθολογικές επιλογές και επενδυτικές ευκαιρίες, αποφεύγοντας «παγίδες» και σημαντικά επενδυτικά λάθη
• θα κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ πρόβλεψης και διαχείρισης κινδύνου
Περιεχόμενο διαλέξεων
Ονομαστική αξία και πολλαπλασιαστές. Συναλλαγματικες ισοτιμίες και επιτόκια. Διασπορά, αναδιάρθρωση, ταξινόμηση, μέση στάθμιση. Αποτύπωση θέσης, καθαρή απόδοση, αποτίμηση. Επενδυτικά οχήματα. Χρονικοί ορίζοντες. Προμήθειες και έξοδα. Η έννοια του επενδυτικού κινδύνου. Εργαλεία μέτρησης κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο. Το προφίλ του κινδύνου και η υποκειμενικότητα. Ισοδύναμο χαρτοφυλάκιο, κόστος ευκαιρίας. Συγκριτική ανάλυση και πολυπαραγοντικές συνθήκες. Παραδείγματα και πρακτικά ζητήματα.
Εισηγητής: Σίμος Μαυρουδής
Ώρες: 12 ώρες, διαιρούμενες σε 3ωρες διαλέξεις
Στόχος διαλέξεων
• H παρουσίαση εργαλείων ανάλυσης χρονοσειρών (time series)
• Η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος συναλλαγών και διαδικασίας μέτρησης ιστορικότητας (backtesting)
• Η συζήτηση προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία
• Η αναγνώριση της υποκειμενικότητας στη διαχείριση του χρηματικού κεφαλαίου
Αποτελέσματα διαλέξεων
Ο ενδιαφερόμενος:
• θα κατανοήσει τα τεχνικά εργαλεία και την εφαρμογή τους σε σύστημα συναλλαγών
• θα αντιληφθεί τη σημασία του backtesting και τη σχετικότητα των ευρημάτων που προκύπτουν
• θα μπορεί εύκολα να αποφεύγει αόριστα ή ασθενή σήματα αγοραπωλησίας
• θα συνδυάζει τα σήματα αγοραπωλησίας με την ορθή διαχείριση κεφαλαίου
Περιεχόμενο διαλέξεων
Η έννοια της χρονοσειράς. Στασιμότητα και προβλεπτικότητα. Προβληματικά δεδομένα. Κατανόηση και δημιουργία τεχνικών δεικτών. Αξιοποίηση αυτών σε σύστημα συναλλαγών. Μέθοδοι backtesting και ανάλυση ευρημάτων. Time frames. Το ζήτημα του optimization. Slippage και προμηθειακό καθεστώς. Καμπύλη Μέγιστης Απομείωσης. Δείκτες αποτελεσματικότητας. H χρήση μεθόδων διαχείρισης κεφαλαίου. Σημεία stop loss και taking profit. Ολοκληρωμένα παραδείγματα.
Εισηγητής: Σίμος Μαυρουδής
Ώρες: 6 ώρες, διαιρούμενες σε 3ωρες διαλέξεις
Στόχος διαλέξεων
• H παρουσίαση βασικών νομικών εννοιών γύρω από τις επενδύσεις
• Η επεξήγηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του επενδυτή
• Η αναγνώριση του προστατευτικού πλέγματος του δικαίου κεφαλαιαγορών
Αποτελέσματα διαλέξεων
Ο ενδιαφερόμενος:
• θα αντιληφθεί απλουστευμένα και όχι απλοϊκά τις νομικές έννοιες που σχετίζονται με τις επενδύσεις
• θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τους κατάλληλους παρόχους επενδυτικών υπηρεσιών
• θα αναγνωρίζει τις παγίδες στη συμβατική σχέση επενδυτή-παρόχου
Περιεχόμενο διαλέξεων
Αντικείμενα και υποκείμενα νόμου. Η έννοια του επενδυτή. Η έννοια του παρόχου επενδυτικών υπηρεσιών. Η προστασία του επενδυτικού κοινού. Ευθύνες και υποχρεώσεις μερών: ενδοσυμβατική, αδικοπρακτική και ευθύνη από διαπραγματευσεις. Τα χρηματοπιστωτικά μέσα και τα επενδυτικά οχήματα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Το νομικό πλαίσιο. Συλλογική και ατομική επένδυση: ΑΕΔΑΚ και ΕΠΕΥ. Ο ρόλος των «φορεξάδικων». Αρμοδιότητες. Νομικές μορφές και σχέσεις. Διάκριση μεριδίων και μετοχών. Η εκπροσώπηση. Ο ρόλος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς˙ έλεγχος, αυτοτέλεια και πιστοποίηση. Ο επενδυτικός κίνδυνος κατά το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς. Ο θεματοφύλακας. Το συμβατικό σκέλος. Η απαιτούμενη ενημέρωση. Οι ιδιαιτερότητες. Η αποτελεσματικότητα του δικαίου. Νομικά ζητήματα και παραδείγματα.
Εισηγητής: Γιάννης Αντωνόπουλος
Η εξέλιξη του χρήματος ως χρέος (Fiat) – Περιουσιακά στοιχεία, Οικονομικές υποχρεώσεις και Χρηματοροές
1. Εισαγωγή (10 λεπτά)
- Καλωσόρισμα και ανασκόπηση των δύο διαλέξεων
- Σύντομη συζήτηση για τη σημασία της κατανόησης του χρήματος και της οικονομικής ανεξαρτησίας και γιατί αυτές οι διαλέξεις είναι ύψιστης σημασίας για όλους.
2. Η πορεία προς το FIAT – Πώς και γιατί (30 λεπτά)
- Ορισμός του Fiat Money
- Ιστορία του Fiat Money και πως φτάσαμε στο σήμερα
3. Το Fiat ως Χρέος (30 λεπτά)
- Πώς εκδίδονται τα χρήματα της Fiat: Ρόλος της κεντρικής τράπεζας, τραπεζικές συναλλαγές κλασματικών αποθεματικών και κρατικά ομόλογα
- Χρήμα FIAT: Η δημόσια εμπιστοσύνη και το χρέος
- Συνέπειες του Fiat ως χρέους
- Διάλειμμα (10 λεπτά)
4. Επίτευξη Οικονομικής Ανεξαρτησίας: Περιουσιακά Στοιχεία και Οικονομικές υποχρεώσεις (80 λεπτά)
- Περιουσιακά Στοιχεία και Οικονομικές Υποχρεώσεις: Ορισμοί και παραδείγματα
- Συνήθη Μοτίβα Ταμειακών Ροών
- Αύξηση Ταμειακών Ροών και Οικοδόμηση Πλούτου
- Η νοοτροπία που θα οδηγήσει στην οικονομική ανεξαρτησία
5. Q&A (20 λεπτά)
Εργασία για το Σπίτι
- Εργασία 1 : Κατανοώ την χρηματοοικονομική μου κατάσταση και τις χρηματοροές μου. Δημιουργήστε έναν πίνακα των ταμειακών σας ροών και την σχέση τους με τα περιουσιακά σας στοιχεία και τις Οικονομικές σας υποχρεώσεις.
Διάλεξη 2:
Κατανόηση του Φορολογικού Κώδικα, Δημιουργία καλής σχέσης με τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και η Υγιής Χρήση του Χρέους
1. Εισαγωγή & Ανασκόπηση Διάλεξης 1 (15 λεπτά)
- Σύντομη ανακεφαλαίωση των βασικών σημείων της πρώτης διάλεξης και εισαγωγή στην νέα διάλεξη
2. Κατανόηση & Έξυπνος Χειρισμός του Φορολογικού Κώδικα (65 λεπτά)
- Κατανόηση της νοοτροπίας του Φορολογικού Κώδικα
- Οι 4 Κατηγορίες Εισοδήματος και ποιές είναι σοφότερο να επιλέξουμε
- Έξυπνοι τρόποι χρήσης του φορολογικού κώδικα
- Μετάβαση σε κατηγορίες χαμηλότερης εως και μηδενικης φορολογίας
- Διάλειμμα (10 λεπτά)
3. Δημιουργία Καλής Πιστοληπτικής ικανότητας και Υγιής Δανεισμός (70 λεπτά)
- Η σημασία της Πιστοληπτικής ικανότητας: Πώς επηρεάζει την ζωή και τις ευκαιρίες μας
- Πώς να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε καλή Πιστοληπτική ικανότητα
- Χρήση υγιες Δανεισμού για την Οικοδόμηση Πλούτου:
- Κατανόηση της μόχλευσης
- Τα δάνεια ως επενδυτικό εργαλείο
- Η δύναμη των δανείων με χαμηλό επιτόκιο
- Το χρέος ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό
- Υπεύθυνη διαχείριση του χρέους: Καλό χρέος έναντι κακού χρέους, αποφυγή υπερβολικής μόχλευσης, και σχεδιασμός αποπληρωμής.
4. QnA (20 λεπτά)
Εργασία για το Σπίτι
- Εργασία 2: Κατανοώ τις κατηγορίες εισοδηματος μου. Ανέλυσε τις ταμειακές ροές της Εργασίας 1 σε μια απο τις 4 κατηγορίες. Σκέψου πώς θα μπορούσες να τις μεταφέρεις σε κατηγορία με χαμηλότερη φορολογία.
- Εργασία 3: Πραγματοποίησε τα βήματα και τις διαδικασίες που έμαθες, για να αποκτήσεις καλή πιστοληπτική ικανότητα.
Εισηγητής: Αγγελος Κάππος
- Soneium Blockchain
- Αποστολή και όραμα.
- Βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.
- Πρακτικές εφαρμογές και χρήσεις.
- Shardeum Blockchain
- Εισαγωγή στην τεχνολογία sharding.
- Πώς το Shardeum βελτιώνει την κλιμάκωση.
- Πραγματικά σενάρια όπου το Shardeum υπερέχει.
- Κατανόηση του Sharding
- Επεξήγηση του sharding και των ωφελειών του στα δίκτυα blockchain.
- Απαιτήσεις Υλικού και Λογισμικού
- Ελάχιστες προδιαγραφές συστήματος.
- Απαραίτητα εργαλεία λογισμικού για την εγκατάσταση κόμβων.
- Βέλτιστες Πρακτικές Ασφάλειας
- Σημασία ισχυρών κωδικών πρόσβασης και ενημερώσεων συστήματος.
- Προστασία ιδιωτικών κλειδιών και ευαίσθητων πληροφοριών.
- Προετοιμασία Περιβάλλοντος
- Ρύθμιση του συστήματός σας για την εγκατάσταση κόμβων.
- Επισκόπηση απαραίτητων ρυθμίσεων.
- Εγκατάσταση Κόμβου Soneium
- Οδηγός βήμα προς βήμα της διαδικασίας εγκατάστασης.
- Συμβουλές για επιτυχή εγκατάσταση και ρύθμιση.
- Εγκατάσταση Κόμβου Shardeum
- Καθοδήγηση για την ανάπτυξη κόμβου.
- Συνηθισμένες προκλήσεις και πώς να τις αντιμετωπίσετε.
- Διαχείριση Κόμβων
- Βασικές λειτουργίες για την παρακολούθηση και συντήρηση των κόμβων σας.
Εισηγητής: Bill Pan
(Υπό Επεξεργασία: Σύντομα θα προστεθεί περιεχόμενο)
Εισηγητής: Εκτοράκος
Εισήγηση 1η (3 ώρες): Know your why
• Προσωποποιημένη προσέγγιση στην αγορά
• Αναστοχασμός & εξωστρέφεια
• Στοχοθεσία & λήψη αποφάσεων
• Προσαρμογή προσδοκιών
• Tasks
Εισήγηση 2η (3ώρες): Price Action – Market Analysis
• Βασική ανάγνωση διαγραμμάτων
• Πεποιθήσεις κατεύθυνσης (Direction Bias)
• Market Structure, Formation, Pivotal Levels
• Παλινδρόμηση γύρω από τη μέση τιμή (Regression to the Mean & Divergences)
• Προσέγγιση Sophisticated Simplicity
• Tasks
Εισήγηση 3η (3 ώρες): Όψεις Εκτέλεσης & Εργαλεία
• Θεωρίες αβεβαιότητας (uncertainty) – Τυχαιότητα & πιθανολογία
• Σκοπιμότητα εκτέλεσης (Intentionality)
• Συστηματικότητα & Επαναληψιμότητα
• Εστίαση προσοχής (Monotasking & Mindful – Conscious Trading)
• Βοηθητικά εργαλεία & Journaling
• Q&A, Tips & Tricks
• Τελική δοκιμασία